Seikkailut Jaavalla

Kirjoitetaanpa nyt vihdoin se matkan ensimmäinen blogipäivitys, aiheena mahtava Jaavan saari. Yksi asia, johon kaltaiseni luontofani kiinnittää Jaavalla heti huomiota, on saaren mahtava luonto! Kaikki on ihanan jadenvihreää runsaan sademäärän vuoksi eikä pystyynkuivuneita puita juuri näe. Maisemaan kuuluu myös sumun verhoamat tulivuoret.

Saavuimme Jakartaan Soekarno-Hattan lentokentälle kohtalaisen uuvuttavan 22 tunnin matkustuksen jälkeen. Onneksi Qatar Airlines on harvinaisen mukava lentoyhtiö lentää, mikä lämmitti mieltä näin pitkällä matkalla ja parilla vaihdolla. Jatkoimme matkaa Jakartasta mahdollisimman pikaisesti kohti Yogyakartaa, sillä ajatus kyseiseen jättimäiseen kaupunkiin jäämisestä tuntui jokseenkin uuvuttavalta. Kaupungissa on 8.9 miljoonaa asukasta, 18 miljoonaa koko metropolialueella ja liikenne on yksi maailman kaoottisimmista. Ei siis ihmekään, että kaupunki tunnetaan lempinimellä ”Big durian”.

Luksustelua lentokenttähotellissa Soekarno-Hattan lähellä
Luksustelua lentokenttähotellissa Soekarno-Hattan lähellä
Kukka-asetelma joka hiveli esteettistä silmää
Kukka-asetelma joka hiveli esteettistä silmää

Yogyakarta (630 000 asukasta, vähän siis Helsinkiä suurempi) on myös vilkas kaupunki, mutta paljon pienempi ja inhimillisempi kuin Jakarta. Tukikohdaksemme muodostui Prawirotamanin alue, jossa erittäin mukavaksi osoittautunut majatalomme Delta Homestay sijaitsi. Pääsyy monelle tulla Yogyakartaan on lähistön buddhalainen temppeli Borobudur ja hindutemppeli Prambanan. Borobudur oli molemmille tämän osuuden kohokohta: valtava, 500 ennen ajanlaskun alkua rakennettu buddhalainen temppeli, jossa tunnelma oli suorastaan maaginen kuuden aikaan aamulla. Istuttiin temppelin tasanteilla pitkään ja tuijoteltiin maisemaa. Valitsimme tahallaan ajankohdan, joka oli hieman auringonnousun jälkeen, jotta välttäisimme pahimmat turistiruuhkat. Tästä huolimatta (ja huolimatta sadekaudesta) temppeliä oli ihastelemassa parisensataa ihmistä aamuvarhaisella. En voinut olla miettimättä, millaista täällä olisi ollut yksin! Varmasti moni muukin on miettinyt.

Katukuvaa Malioboro streetiltä Yogyakartan keskustasta
Katukuvaa Malioboro streetiltä Yogyakartan keskustasta
Becakin kyydissä (näitä kulkuneuvoja oli poljettavina ja moottorillisina versioina)
Becakin kyydissä (näitä kulkuneuvoja oli poljettavina ja moottorillisina versioina)
Taman Sarin eli vesipalatsin vanha sisäänkäynti. Vesipalatsi toimi aikoinaan sulttaanin vapaa-ajan asuntona.
Taman Sarin eli vesipalatsin vanha sisäänkäynti. Vesipalatsi toimi aikoinaan sulttaanin vapaa-ajan asuntona.
Sulttaanin palatsia (Kraton)
Sulttaanin palatsia (Kraton)
Sulttaanin palatsin (Kraton) työntekijöitä
Sulttaanin palatsin (Kraton) työntekijöitä
Soto ayam katukeittiössä
Soto ayam katukeittiössä
Tää kuva on Lotan ehdoton suosikki. Buddha katsoo aamunsarastusta Borobudurilla aamu kuuden pintaan.
Tää kuva on Lotan ehdoton suosikki. Buddha katsoo aamunsarastusta Borobudurilla aamu kuuden pintaan.
Vehreyttä
Vehreyttä
Borobudur
Borobudur
Rentoutumista
Rentoutumista
Koululaiset halusivat puhua meidän kanssa englantia ja ottaa kuvia. Englannin puhuminen tais olla koulutehtävä :)
Koululaiset halusivat puhua meidän kanssa englantia ja ottaa kuvia. Englannin puhuminen tais olla koulutehtävä 🙂
Prambanan. Joitain vuosia sitten sattuneen maanjäristyksen tuhot olivat huomattavat :(
Prambanan. Joitain vuosia sitten sattuneen maanjäristyksen tuhot olivat huomattavat 😦
Prambanan
Prambanan

Yogyakartasta suuntasimme Malioboro express junalla kohti Malangia, joka on lähellä Bromo-Tengger-Semeru kansallispuistoa. Teimme Bromo-retkemme Rani Homestay (17 kilometrin päässä Malangista) nimisestä majatalosta käsin. Jotta pääsimme kansallispuistoon auringonnousua ihailemaan, saimme nousta kello 01.45 yöllä (!). Enemmän käytetty reitti Bromolle kulkee Probolinggon ja Cemoro Lawang nimisen kylän kautta, mutta halusimme kulkea tätä vähemmän käytettyä reittiä pitkin. Asiaan vaikutti myös Ranin majatalon saamat hyvät arvostelut (ja ne eivät pettäneet).

Jalan men, ei lentänyt! Tarra minibussin ovessa (bahasaksi Mikrolet, minibussi siis)
Jalan men, ei lentänyt! Tarra minibussin ovessa (bahasaksi Mikrolet, minibussi siis)
Aurinko nousee. Ollaan vuoren huipulla Bromon vieressä todistamassa juuri valkeavaa vuoristomaisemaa. Korkeutta taitaa olla vajaa 3km? kymmenen astetta lämmintä..
Aurinko nousee. Ollaan vuoren huipulla Bromon vieressä todistamassa juuri valkeavaa vuoristomaisemaa. Korkeutta taitaa olla vajaa 3km? kymmenen astetta lämmintä..
Aamuhämärää
Aamuhämärää
Jottei totuus unohdu
Jottei totuus unohdu
Vuoren rinteiden metsää
Vuoren rinteiden metsää
Meidän kuski
Meidän kuski
Bromo
Bromo
Aamu-usvaa
Aamu-usvaa
Selfie-kepit oli kovassa huudossa
Selfie-kepit oli kovassa huudossa
Bromo-Tengger-Semeru National Park
Bromo-Tengger-Semeru National Park
Tähyily
Tähyily
Tällasilla jeepeillä matkattiin
Tällasilla jeepeillä matkattiin
Maisemaa
Maisemaa

Jouduimme vierailemaan Jakartassa vielä Malangin jälkeen, joskin kaupunki ylitti ennakko-odotukset. Odotin jonkinnäköistä valtavaa slummia, tiennimien ja jalkakäytävien totaalista puutetta. Onhan täällä varmasti slummiakin, mutta ainakin niitä alueet joita tuli nähtyä olivat ihan siedettäviä. Itse asiassa, ensimmäiset jalankulkijoiden liikennevalot bongattiin täällä! Tähän mennessä tietä on saanut ylittää aika henkensä uhalla, kuten monessa muussakin aasialaisessa suurkaupungissa. Kaupungit on vaan suunniteltu niin, kuin jalankulkijoita ei olisikaan. Moni jalkakäytävä on muun muassa sisältänyt valtavia reikiä joihin voi pudota, kannattaa siis katsoa jalkoihinsa. Joka tapauksessa, en sisällyttäisi matkasuunnitelmaani paria päivää pidempää aikaa Jakartassa.

Miljoonakaupungin ruuhka-aika
Miljoonakaupungin ruuhka-aika
Ikkunanäkymät
Ikkunanäkymät
Hevoskärryt liikenteen seassa eivät ole poikkeus
Hevoskärryt liikenteen seassa eivät ole poikkeus

Yleistä sadekaudella matkustamisesta: Ainakaan meitä ei sadekausi ole juuri ollenkaan haitannut. Ensimmäinen viikko meni lähinnä aurinkoisesti (olisikohan kerran tullut yöllä vettä, ja sillonkin nukuttiin). Nyt viikon jälkeen on tullut yksi sadekuuro sillon tällöin, mutta kuurot ovat olleet lyhyitä ja aurinko on piristänyt päivää sen jälkeen nopeasti. Ilmankosteus on Thaimaan maalis-huhtikuun luokkaa, eli kuumaa ja kosteaa on, mutta ainakin itselleni tämä ilmasto on ihanteellinen pakkasiin verratuna. Länsimaalaisia turisteja on todella vähän ja monilla nähtävyyksillä (ja ravintoloissa) näkee lähinnä indonesialaisia ja jonkin verran aasialaisia matkailijoita.

Jaavan jälkeen onkin kova hinku saarille! Päätettiin juuri muuttaa reittiä, jotta päästäisiin Togean Islandsille mahdollisimman nopeasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s