Trans-Sulawesi

Saaret jäivät taakse ja seuraavaksi vuorossa oli pitkä ja hankala reissu maateitse Sulawesin läpi. Lepäilimme pari päivää Ampanassa, minkä jälkeen suuntasimme kohti Tentena-nimistä kylää Poso-järven rannalla (Danau Poso). Meillä kävi tuuri, sillä saatiin yksityinen auto Tentenaan sattumalta julkisen bussin hintaan majatalon omistajan vinkkaamana. Kuljettaja tarvitsi jonkun kyytiin paluukyydiksi. Matkaan siis!

Auringolasku Ampanassa
Auringolasku Ampanassa

IMG_1343

Palmuviiniä myytiin tienvarressa
Palmuviiniä myytiin tienvarressa
Autiorantaa välillä Ampana-Poso. Harmi kun ei kerennyt uimaan!
Autiorantaa välillä Ampana-Poso. Harmi kun ei kerennyt uimaan!

IMG_1355

Mahtavat vuoristot jossain Poson ja Tentenan välillä
Mahtavat vuoristot jossain Poson ja Tentenan välillä

IMG_1369

IMG_1373

Tentena sijaitsee n. 700m merenpinnan yläpuolella, minkä vuoksi ilma on pari astetta viileämpi kuin merenpinnan tasossa. Majoituimme Tandolala Cottages-nimisessä majatalossa, jota voimme suositella lämpimästi! Tandolalaa pitävä Simon puhui hyvää englantia (mikä muuten ole itsestäänselvyys Sulawesilla turistialueiden ulkopuolella) antoi meille valtavasti matkavinkkejä ja hankki skootterin meille päiväretkeä varten. Simon saattoi meidät kovin ystävällisesti jopa bussiin, kun olimme lähdössä kohti Tana Torajaa. Veden päällä olevat majat ovat hyvin yksinkertaisia, mutta toimivat tarkoitukseensa. Lisäksi järveltä tuli mukava tuulenhengähdys, mikä tuntui piristävältä kaiken kuumuuden jälkeen.

Jeesus ristillä Poso-järvellä
Jeesus ristillä Poso-järvellä
Aamunäkymät bungalowista
Aamunäkymät bungalowista
Hieno itse tehty suihku, Tandolala cottages
Hieno itse tehty suihku, Tandolala cottages
Tandolala Cottages
Tandolala Cottages

IMG_1510

Koira ei ymmärrä joogaa
Koira ei ymmärrä joogaa
Aamu
Aamu
Kasvis-kana-nuudelit
Kasvis-kana-nuudelit
Simon
Simon

IMG_1550

Fudispeli Tentenan bussiasemalla
Fudispeli Tentenan bussiasemalla

Tentenassa kannattaa ehdottomasti lähteä päiväretkelle Air Terjun Salopa -vesiputouksille. Putoukset olivat ehkäpä isoimmat mitä olemme koskaan nähneet ja mikä parasta, saimme nauttia vesiputouksista kahdestaan ilman matkailijoiden ryysistä. Uimiseen taisi mennä kolme tuntia. Muu aika tässä kylässä kului sutjakkaasti rentoutuessa tyynellä Poso-järvellä.

Mahtavat Air Terjun Salopa -putoukset
Mahtavat Air Terjun Salopa -putoukset

IMG_1436

IMG_1448

IMG_1452

IMG_1475

Skootterilla matkattiin
Skootterilla matkattiin

IMG_1492

IMG_1407

Tana Toraja on vuoristoinen, useiden kylien ja pienien kaupunkien muodostama alue keskellä Sulawesia. Matkustimme tänne peräti 15 tuntia bussilla, mikä oli uuvuttavaa (matkan kesto oli arvioitu 12 tunniksi). Tana Torajassa kaikki on hyvin vehreää, ja vuoristojen tiet ja vaellusreitit tarjoavat uskomattomia näkymiä perinteisine taloineen (Tongkonan). Toisin kuin missään muualla Indonesiassa tähän mennessä, täällä saattoi jopa tarvita pitkähihaisen aikaisin aamulla ja illalla. Toraja oli myös ensimmäinen paikka, jossa saimme säännöllisen monsuunisateen lähes aina 14-15 aikaan iltapäivällä.

IMG_1621

IMG_1613

IMG_1626

IMG_1597

Mitä enemmän puhvelinsarvia on kiinnitetty perinteiseen taloon, sitä kunnianarvoisempi menehtynyt ihminen on
Mitä enemmän puhvelinsarvia on kiinnitetty perinteiseen taloon, sitä kunnianarvoisempi menehtynyt ihminen on

IMG_1616

IMG_1596

IMG_1588

IMG_1592

IMG_1628

Jouduttiin pitämään sadetta Pana-nimisessä kylässä
Jouduttiin pitämään sadetta Pana-nimisessä kylässä

IMG_1646

IMG_1651

Kulttuurimatkailun ja loputtoman patikoinnin lisäksi löysimme Tilanga-nimisen kylän läheltä ihanan lammen. Koska oltiin uimassa viikonloppuna, lammesta nautti myös joukko paikallisia.

IMG_1684

IMG_1680

IMG_1660

Pojat hyppii veteen lammella
Pojat hyppii veteen lammella
Perinteistä ruokaa bambun kuoressa kypsytettynä
Perinteistä ruokaa bambun kuoressa kypsytettynä

IMG_1708

Harmi, että usein näitä mausteita ei nähty ruoissa. Kaikki kovin mietoa :(
Harmi, että usein näitä mausteita ei nähty ruoissa. Kaikki kovin mietoa 😦

Torajan kansasta tekee erikoisimman kuitenkin se, että ihmiset elävät massiivisia hautajaisia varten. Torajalaiset ovat pääosin kristittyjä, mutta animistiset perinteet elävät vahvasti. Mikäli hautajaisrituaaleja ei suoriteta asianmukaisella tavalla, tuottaa menehtynyt omainen epäonnea koko suvulle. Hautajaisiin ei suhtauduta samalla tavalla henkilökohtaisena asiana Tana Torajassa kuin meillä Suomessa ja länsimaissa yleensä, vaan länsimaalainen vieras halutaan mielellään vieraaksi seremoniaan.

Me itse asiassa eksyimme sattumalta hautajaisseremoniaan, kun olimme ajamassa Lemo-kylän hautamonumenteille. Meidän lisäksemme seremoniaan oli saapunut jokunen länsimaalainen oppaan kanssa (kuuntelimme tietysti opasta samalla), ja osallistumistamme jopa kiiteltiin juhlapuheissa. Tämä tietysti sai monen hämilleen. Hautajaisissa kuuluu viedä menehtyneen omaisille lahjaksi sokeria ja tupakkaa, ja onneksi löysimme viemiset tien varteen pystytetystä kioskista. Meille tarjottiin kovin ystävällisesti teetä ja ruokaa (ruoka syötiin paikalliseen tapaan sormin, mikä ei ollut helppoa) sekä ruoan jälkeen Tuakia (palmuviiniä, suomalainen vastine lienee kilju). Henkisesti raskainta ja samalla erikoisinta hautajaisissa on vesipuhvelien uhraaminen. Tämä seremonia oli pieni, joten vain yksi puhveli uhrattiin, mutta isommissa hautajaismenoissa useampi puhveli menettää henkensä jumalten miellyttämiseksi. Lisäksi kolme porsasta joutui hautajaisten ruokalistalle myös.

Skootterista loppui bensa kesken
Skootterista loppui bensa kesken

IMG_1785

Hautamonumentteja
Hautamonumentteja
Hautajaissaattue
Hautajaissaattue

IMG_1727

IMG_1737

IMG_1741

Päästiin käymään bäkkärillä
Päästiin käymään bäkkärillä
Palmuviiniä
Palmuviiniä

IMG_1735

IMG_1732

IMG_1716

Puhvelin päätä kannettiin uhrauspaikalta
Puhvelin päätä kannettiin uhrauspaikalta

IMG_1742

Tana Torajasta jatkoimme 9 tuntia bussilla saaren pääkaupunkiin Makassariin, jossa emme kuitenkaan jaksaneet olla yhtä yötä kauempaa, sillä päivät Indonesiassa alkoivat olla jo vähissä. Illalla kaupungin keskustassa meidän korttelissamme ihmetystä aiheuttivat japanikaupat ja -ravintolat sekä cupcake-myymälät (cupcaket tietysti ostettiin). Suurkaupungin tunnelma, vaikkei olisi etukäteen uskottu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s