Wellingtonista ikuisen kesän Paihiaan

Parin tehokkaan Wellington-päivän jälkeen jatkoimme matkaa Uuden-Seelannin pohjoissaaren läpi. Reittimme oli siis: Wellington – Taupo – Rotorua – Waitomo – Auckland – Paihia – Auckland. Taupoa ja Rotoruaa ympäröivä luonto on upea, mutta pikkukaupungit ovat itsessään hieman tylsähköjä ja uneliaita. Taupolla kävelimme hienon luontoreitin Huka Fallseille ja matkan varrella olevissa kuumissa lähteissä tuli pulikoitua peräti kahtena päivänä peräkkäin. Kuumille, luonnonvaraisille lähteille pääsi aivan ilmaiseksi (mikä on Uudessa-Seelannissa erikoista!) ja moni näytti saapuvan paikalle perjantaiskumpat mukanaan.

Luontoa Taupossa
Luontoa Taupossa
Huka Falls. Enemmän ehkä koski kuin vesiputoukset!
Huka Falls. Enemmän ehkä koski kuin vesiputoukset!
Venyttelyä kävelyrupeaman jälkeen
Venyttelyä kävelyrupeaman jälkeen
Paavo ja kuumat lähteet
Paavo ja kuumat lähteet
40-asteinen minivesiputos!
40-asteinen minivesiputos!
Kajakointia Taupojärvellä
Kajakointia Taupojärvellä

Rotoruassa kävi säiden kanssa huonompi tuuri, kun sykloni Pamin seurauksena saimme 15 tuntia kestävän kaatosateen. Niinpä aikaa meni kohtalaisen paljon hostellissa mukavan lämpimän peiton alla nököttäessä ja odottaessa sään selkenemistä. Siinä mielessä ollaan onnekkaita, että sykloni ei aiheuttanut suurempaa myrskyä kuten Vanuatulla parisen päivää aikaisemmin. Rotoruassa jylhä Redwood Forest oli ehdottomasti käymisen arvoinen, ja siellä olisi kannattanut tehdä pidempikin kävelykierros jos aika olisi sallinut. Itse pulitin myös kiskurihinnan kylän suurimpaan nähtävyyteen, Te Puiaan, joka ei kuitenkaan ollut ihan rahansa arvoinen (50 dollaria). Te Puiasta löytyy kylläkin korkea ja upea, 30 metriin asti ulottuva geyseri, mutta kaikki muu geyserin ympärille rakennettu tuntui lähinnä keinolta tehdä luonnonalueesta teemapuisto ja periä korkea sisäänpääsymaksu. Te Puialla on paljon luonnonvaraisia kuumia lähteitä, mutta niin oli meidän viereisessä puistossammekin Kuirau Parkissa. Rotoruassa itse asiassa saattaa nousta kuuman lähteen rikkipitoinen höyry vaikka parkkipaikan kulmasta.

Aamulenkillä Kuirau Parkissa. Kuumat lähteet rikkipitoisine höytyineen.
Aamulenkillä Kuirau Parkissa. Kuumat lähteet rikkipitoisine höytyineen.
Tappajamyrsky
Tappajamyrsky
Pohutu-geyseri Te Puiassa
Pohutu-geyseri Te Puiassa
Maoritaidetta
Maoritaidetta
Pieni mökki joka toimi itse asiassa perinteisen kohtaamistalon kylmävarastona
Pieni mökki joka toimi itse asiassa perinteisen kohtaamistalon kylmävarastona
Redwood Forest
Redwood Forest
Redwood Forest
Redwood Forest

Uudessa-Seelannissa on taitavasti kaupallistettu kaikki nähtävyydet ja niin myös Waitomon luolat. Luoliin on tehty turistireissuja 1800-luvun lopulta lähtien, joten toisaalta kaupallisuus ei ole mikään ihme. Jokainen luola on brändätty erikseen ja myös taitavasti markkinoitu. Naurattaa jälkikäteen ajatus, että olin seikkailuhenkisesti menossa tutkimaan luolia omin päin. Kolmeen luolaan olisi päässyt pakettina tutustumaan 98 dollarilla, ja me valitsimme kaksi luolaa, Glowworm Caven ja Aranui Caven. Molemmat olivat valtavankokoisia tippukiviluolia ja tutustumiseen kului helposti kokonainen tunti.

IMG_3913

IMG_3954

IMG_3950

Aucklandissa vietimme ihan mukavan kolmen yön stopin. Kerkesimme kierrellä ainoastaan CBD:n alueella, mutta kaupunki oli mukava ainakin sen osalta. Aucklandista löysimme tähänastisen reissun parhaassa hinta-laatusuhteessa olevan japanilaisen ravintolan, Mentatzin. Toistaiseksi missään Australian ja Uuden-Seelannin alueella ei ole saanut 30 dollarilla (reilulla 20 eurolla) kahta pääruokaa, kahta pikkuruokaa ja riisiä. Kaikki vieläpä ehdottoman maukkaita! Myös täällä Uudessa-Seelannissa suosittu jetboat-ajelu päätyi testaukseen. Hauskaa oli! Ja kastui myös hyvin.

IMG_3989

IMG_3988

Interaktiivista taidetta Auckland Art Galleryssa
Interaktiivista taidetta Auckland Art Galleryssa

IMG_4000

Jetboat-ajelu
Jetboat-ajelu
Auckland veneestä kuvattuna
Auckland veneestä kuvattuna
Mentatz-ravintolan illallinen
Mentatz-ravintolan illallinen

Viimeinen kohteemme, Uuden-Seelannin pohjoisosassa sijaitseva Paihia on hyvin lomaorientoitunut paikka. Pohjoinen osa maata tunnetaan nimellä ”winterless north” – täällä ei ole talvikuukausinakaan kovin kylmä. Useammat tulevat tänne enemmän ja vähemmän veneilemään ja viettämään rentoa saarielämää. Me tsekkasimme Russellin ja Urapukapuka-saaren. Erityisesti Urupukapukalle lämmin suositus molemmilta! Lampaiden valloittama saari on viehättävä päiväretkikohde vihreine kukkuloineen ja hiljaisine kirkasvetisine rantoineen. Vaikka saari on lähes asumaton, kannattaa varata mahdollisimman monta tuntia paikan päälle, sillä vaellusreitit saaren poikki ja ympäri vievät aikaa. Kannattaa myös muistaa ottaa eväät ja riittävästi vettä. Me mokasimme molemmat, ja palasimme satamaan melko janoisina ja nälkäisinä.

Urupukapuka
Urupukapuka

IMG_4206

IMG_4249

Urupukapuka bay
Urupukapuka bay

IMG_4185

Yksi asia ihmetyttää. Kiivit. Olen yrittänyt silmäillä kaupassa paikallisia kiivejä ja joka paikasta näyttää saavan vain italialaisia hedelmiä! Ehkä kiiveillä ei ole kausi nyt, mutta erikoista kyllä, nimenomaan uusiseelantilaisia kiivejä näkyy suomalaisissa supermarketeissa ympäri vuoden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s