Vehreä ja iloinen Fidži

Bula Vinaka! Eli kohtelias tervehdys paikallisella kielellä. Fidžiläiset ovat hyvin ystävällisiä ja sosiaalisia – kaupungilla kävellessä moni tervehtii matkaajaa ja kysyy kuulumisia. Meiltä on myös useasti kysytty mistä päin tulemme, ja kaukainen maa Suomi herättää tietysti paljon ihmetystä. Moni näyttää tietävän, missä päin maailmaa Suomi on ja 95 prosentin (mukaan lukien muut reissaajat) ensimmäinen kysymys sen jälkeen koskee kotimaamme kylmyyttä.

Laskeutuminen Nadiin. Ihanan vehreää!
Laskeutuminen Nadiin. Ihanan vehreää!
Tässä lauletaan: ”Älä koske mun papaijaan!”

Toisin kuin Aasiassa, täällä ei huijata eikä myöskään tingitä edes markkinoilla. Markkinoilla myyjä vie mieluummin hedelmän kotiinsa kuin luopuu siitä pilkkahintaan. Takseilla kulkeminen on ihanan rentouttavaa aasiaan verrattuna, kun kuski laittaa mittarin päälle täysin säännönmukaisesti (ja takseilla kulkeminen on halpaa!). Miehet pukeutuvat viehättäviin hawaijipaitoihin ja kietaisuhameisiin (sulu) ja juhlallisissa tilaisuuksissa yhdistetään sulu myös puvun takkiin, paitaan ja krakaan. Laivat ja bussit ovat värikkäitä ja näyttävät olevan peräisin 60-luvulta, eikä mikään kulje ihan aikataulun mukaan. Tälle on oma terminsäkin: Island time!

Reilun 150 000 asukkaan Suva on maan pääkaupunki ja samalla Tyynen valtameren suurin kaupunki. Pysähdyimme Suvassa yhden yön matkalla kohti Savusavua. Laiva oli jokseenkin mielenkiintoinen kokemus ja näinkin jossain laivasta käytettävän lempinimeä ”Cockroach Express”. Laivaan astuessa sai leiman käteen ja sandaalit piti ottaa pois sisään päästyään. Hyttilipun ja tavallisen economy-lipun välillä on suuri hintaero (55 dollaria vs. 200 dollaria) jonka vuoksi halvemman lipun ostajat nukkuivat laivan lattioilla nuhjuisilla kokolattiamatoilla. Fiksuimmat olivat ottaneet omat tyynyt ja lakanat mukaan (me emme tietenkään). Suunnitelmia ei kannata täysin rakentaa laiva-aikataulujen varaan, sillä ainakin meidän paluulaivamme oli siirretty vuorokautta myöhemmäksi ilman sen kummempaa tiedotusta.

Suvan katunäkymää
Suvan katunäkymää
Markkinoilta
Markkinoilta
Illalliselle menossa, matkatavarat mukana!
Illalliselle menossa, matkatavarat mukana!
Laivan lastaus
Laivan lastaus

Savusavussa aika tuntuu pysähtyneen. Reilun 3000 asukkaan kylä on idyllinen ja loistava paikka viettää muutama laiska reissupäivä. Tätä ennen olimme tehneet neljä (!) yhden yön stoppia, joten viikon lepohetki tuli tarpeeseen. Savusavusta löytyy kaikki, mitä matkaaja tarvitsee – muutama ruokakauppa, apteekki, pankki, jokunen ravintola ja pari sukellusfirmaa. Se, mitä tästä paratiisista ei löydy, on pitkät valkohiekkaiset hiekkarannat. Sen sijaan rantoja ympäröi rehevä mangrovepusikko ja joka puolella on myös hyvin vehreää suuren sademäärän vuoksi. Suuri sademäärä tuli kyllä huomattua Pohjois-Fidžillä – päivään mahtui helposti useampikin kaatosadekuuro ja ilman sateenvarjoa ei ole asiaa mihinkään. Puolet Fidžin toiseksi suuremman saaren, Vanua Levun asukkaista on intialaisperäistä väestöä, ja kadulla kuulee usein intialaista musiikkia. Intialaisperäisten fidžiläisten ansiosta täältäkin saa ihanaa intialaista ruokaa! Mum’s Country Kitchenin täytetyt rotileivät nousivat heti suosikikseimme. Yleisesti myös iloinen reggae tuntuu olevan myös kovassa huudossa.

Savusavu kukkulalta katsottuna
Savusavu kukkulalta katsottuna
Näkymät meidän pihalta. Ei kannata antaa auringon hämätä - täällä sataa koko ajan ja useitakin kertoja päivässä.
Näkymät meidän pihalta. Ei kannata antaa auringon hämätä – täällä sataa koko ajan ja useitakin kertoja päivässä.
Tehtiin todellinen Airbnb-löytö: mökki on tehty kontista, keittiö ja kylppäri ulkona!
Tehtiin todellinen Airbnb-löytö: mökki on tehty kontista, keittiö ja kylppäri ulkona!

<img src=”https://delfiininselassa.files.wordpress.com/2015/04/img_4411.jpg?w=640″ alt=”Aamujoogat Aamujoogat ❤

Puutarhan antimia
Puutarhan antimia
Katunäkymää Savusavussa
Katunäkymää Savusavussa

IMG_4538

IMG_4435

Tällaiselle rannalle pääsee ajamalla taksilla 6 kilometriä kaupungista. Savusavussa rantoja ei kuitenkaan ole.
Tällaiselle rannalle pääsee ajamalla taksilla 6 kilometriä kaupungista. Savusavussa rantoja ei kuitenkaan ole.

IMG_4356

IMG_4398

IMG_4485

[caption id="attachment_673" align="alignnone" width="640"]

[caption id="attachment_673" align="alignnone" width="640"]Korianteri näyttää täällä ihan erilaiselta kun muualla Korianteri näyttää täällä ihan erilaiselta kun muualla

Outo hedelmä, unohdin selvittää nimen
Outo hedelmä, unohdin selvittää nimen
Mum's Country Kitchenin roti
Mum’s Country Kitchenin roti
Venesatamasta
Venesatamasta

IMG_4402

Sukeltaminen Savusavussa oli parin sukelluksen perusteella hieman erilaista kuin odotimme. Suuria määriä pehmeää korallia ja pikkukalaparvia ei ennakko-odotuksista huolimatta näkynyt, mutta sen sijaan bongasimme barracudoja ja suuria grey reef shark -parvia. Ikävä kyllä kuvat näistä upeista merieläimistä eivät onnistuneet. Läpiuitavat tunnelit olivat hauskinta Savusavun sukelluksissa ja lisähupia tunnelin läpi uintiin toi virta. Pintaolosuhteet olivat tällä kertaa haastavat – kahden metrin aallokossa täytyi nopeasti saada itsensä valmiiksi ja käytännössä painua pinnan alle heti veteen hyppäämisen jälkeen.

IMG_4468

IMG_4478

Sukelluksen lisäksi Savusavussa voi vierailla mm. lähialueiden vesiputouksilla ja kuumilla lähteillä. Näitä paikkoja nähdäkseen ei tarvitse ottaa erillistä retkeä, vaan kannattaa hyödyntää Fidžin edullisia takseja ja taksikuskien paikallistuntemusta. Savusavun edustalla olevan Nawi-saaren mangrovepusikkoista ympäristöä oli mielenkiintoista tutkia kajakoiden ja onnistuimme löytämään saarelta pienen valkohiekkaisen rannankin.

IMG_4524

IMG_4510

Nakawaga-vesiputous. Ihana paikka viettää pieni uimahetki :)
Nakawaga-vesiputous. Ihana paikka viettää pieni uimahetki 🙂
Vanua Levun vehreitä kukkuloita
Vanua Levun vehreitä kukkuloita

Päätimme siirtyä kahdeksi päiväksi vielä Vanua Levun aivan itäkärkeen Dolphin Bay Divers Retratiin. Eniten odotettu sukelluskohde Namena Reef tuli missattua oman kuumeilun takia, mutta onneksi päästiin sukeltamaan kuuluisalle Rainbow Reefille! Dolphin Baylle päästäkseen täytyi matkustaa ensin teitse Hibiscus Highwayn loppuun saakka, ja jatkaa sitten veneellä täysin eristyksissä olevalle rannalle.

Sukellus Rainbow reefillä Taveunin ja Vanua Levun välissä täytti odotukset. Sukellukset olivat juuri niin värikästä koralli-ilotulitusta kuin olla voi ja lisäbonuksena näkyi isompaakin merielämää. Ensimmäisellä sukelluksella devil ray ja toisella manta! Myös white tip reef shark nähtiin toisella sukelluksella. Näkyvyydet eivät olleet tähän aikaan vuodesta (huhtikuun alussa, joka on sadekauden loppua)vhuipussaan, mutta kuitenkin parhaimmillaan mukavat 30 metriä ja pääsääntöisesti yli 20 metrin. Harmitti kyllä tosissaan, että meillä oli vain yksi sukelluspäivä Rainbow Reefillä. Kuvia on tosin sitäkin enemmän –  220 kuvaa kahdelta sukellukselta (kyllä, taisin innostua).

IMG_4648

IMG_4657

IMG_4628

IMG_4642

Devil ray
Devil ray

IMG_4673

IMG_4682

IMG_4699

IMG_4705

IMG_4707

IMG_4708

IMG_4710

IMG_4728

IMG_4732

IMG_4740

Manta ray
Manta ray

IMG_4765

IMG_4775

IMG_4784

Korallintuhoaja Crown of Thorns roskiin
Korallintuhoaja Crown of Thorns roskiin

IMG_4804

IMG_4809

IMG_4812

Tyynellämerellä kannattaa varautua siihen, että länsimaiset elintarvikkeet ovat erittäin hinnoissaan. Kannattaa suosia siis paikallisia raaka-aineita markkinoilta, mikäli haluaa tehdä itse ruokaa ja pitää kulut pieninä. Me yritimme valmistaa ruoat mahdollisimman hyvin markkinoiden antia hyväksi käyttäen, mutta aina silloin tällöin tuli sorruttua kalliisiin tuontielintarvikkeisiin. Havaintojemme mukaan fetasta saa maksaa 4-15 euroa laadusta riippuen, tofusta 4 euroa, kahvista yli 10 euroa paketilta. Jos muroja haluaisi ostaa, pitäisi maksaa yli 10 euroa paketista. Meillä kävi tuuri viinin kanssa, kun löysimme marketista ihan juotavaa punkkua 5 eurolla, mutta pääsääntöisesti viinien hinnat ovat reilusti yli kymmenessä eurossa. Paikallisessa ravintolassa syö noin 4-7 eurolla, mutta koska olemme olleet jo pitkään reissussa, olemme tehneet paljon ruokaa itse.

Savusavun markkinat
Savusavun markkinat
Tiikerimurot 22 dollaria
Tiikerimurot 22 dollaria

Perinteistä juomaa kavaa juodaan Fidžillä tietyn perinteisen kaavan mukaan (”kavaseremonia”) ja kylän päällikkö juo kavaa aina ensimmäisenä. Täällä kavan juominen on osana sosiaalista seurustelua, kitaran soittelua ja ajan viettoa samaan tapaan kuin alkoholia käytetään yleisesti länsimaissa. Erityisen hauskaa oli havaita pientä naapuripiikittelyä näissä tavoissa fidžiläisten osalta. Täällä kavan merkitys on kuulemamme mukaan ehdottoman sosiaalinen, kun taas naapurimaassa tehdään todella vahvaa kavaa ja se vain juodaan ilman sen kummempaa sosialisointia päihtymistarkoituksessa. Fidži näyttäisi kylläkin olevan tasa-arvoisempi mitä kavanjuontiin tulee, sillä toisin kuin Vanuatulla, täällä naisten on paikasta riippumatta täysin hyväksyttyä juoda kavaa. Fidžiläisten mukaan vanuatulaiset haluavat ”suojella” naisiaan ja miesten kavarinkiin ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä osallistua. Maltan tuskin odottaa, mitä mieltä vanuatulaiset ovat naapureistaan!

Totesimme nyt reissun loppupuolella, että kaksi viikkoa ei riitä täällä etenkään, jos haluaa tutkia tätä saarivaltiota laivoja käyttäen. Suvasta Savusavuun matkustaa noin 12 tuntia, ja välin Suva – Taveuni kulkee 20 tunnissa. Me valitsimme laivat suurimmaksi osaksi budjettisyistä, esimerkiksi Taveuni – Suva -välin matkustaa laivalla 75 dollarilla economy-luokassa, kun taas vastaava yksisuuntainen lento kustantaa yli 300 dollaria. Laivat eivät tosin kuulemamme mukaan ota varauksia yli kahta viikkoa ennen lähtöä. Mikäli Fidžin matka on siis mielessä, suunnittele siitä siis pitkä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s