Presidenttiä tapaamassa Vanuatulla

Kysehän on tietysti Esperitu Santo -saaren edustalla lepäävästä SS President Coolidge -hylystä. Laskeuduimme ensin myrskyn riepottelemaan Port Vilaan, josta suunnattiin saman tein lentäen Esperitu Santon saarelle Luganvilleen. Port Vila näytti koneesta katsoen todella surkealta, mutta ilmeisesti ainakin betonitalot olivat selvinneet syklonista. Esperitu Santolla sen sijaan ei kuukausi sitten iskeneestä syklonista näkynyt jälkeäkään.

Laskeutuminen Port Vilaan. Tässä kuuluisi kaiketi olla sademetsää. Nyt puissa ei ole lehtiä ja suuri osa puistakin näyttää olevan juurineen irti maasta...
Laskeutuminen Port Vilaan. Tässä kuuluisi kaiketi olla sademetsää. Nyt puissa ei ole lehtiä ja suuri osa puistakin näyttää olevan juurineen irti maasta…

IMG_4912

IMG_4916

Luganville on Vanuatun toiseksi suurin kaupunki (noh, 10 000 asukkaan kylä). Täällä on vain kourallinen matkailijoita, pääosin reppureissaajia ja suuri osa näyttää olevan täällä sukelluksen perässä. Kaupungissa ei ihan varsinaisesti ole paljoa tekemistä muutamia palveluja ja ravintoloita lukuunottamatta, joten paikka toimii monelle lähinnä tukikohtana, josta tehdään sukelluksia ja retkiä.

Luganville.
Luganville.

Markkinat ovat täällä auki 24 tuntia vuorokaudessa, joskin kummallisiin aikoihin ei olla käyty siellä todistamassa asiaa. Molempia meitä ilostuttivat markkinoilta löytyneet ihanan makeat pomelot ja aamiaiseksi niitä syötiin kilokaupalla. Myös papaijoilla, avokadoilla ja maapähkinöillä on selkeästi satokausi meneillään. Sen sijaan vihanneksia täältä löytää heikosti. Tyynellä merellä paljon käytetyt tarot ja cassavat ovat hyvin edustettuna markkinoilla, mutteivat ne tutut vihannekset joista tällainen länsimaalainen hölmö osaisi tehdä ruokaa. Sen sijaan paikallisen kahvin löytämisestä olimme tyytyväisiä ja yksi paketti tarttui heti mukaan.

Mieltä lämmittää, kun markkinoiden hedelmät ja vihannekset ovat kaikki itse punotuissa koreissa! Muovipusseja ei käytetä.
Mieltä lämmittää, kun markkinoiden hedelmät ja vihannekset ovat kaikki itse punotuissa koreissa! Muovipusseja ei käytetä.
Maapähkinöitä
Maapähkinöitä

Luganville on outo paikka sen osalta, että kaikennäköisiä muovikrääsä- ja sekatavarakauppoja on vaikka kuinka monta, mutta varsinaisia isompia ruokakauppoja hyvin vähän. Esimerkiksi munia löytääkseen saattaa hyvin joutua vierailemaan kolmessa tai neljässä pikkukaupassa. Toisaalta parissakin ruoka-sekatavarakaupassa myydään harppuunoita (harppuunakalastukseen), räpylöitä ja märkäpuvun korjausliimaa. Täällä on tullut vastaan myös pahin tähänastinen hintanärkästys. Paikallinen apteekki pyytää 100 millilitran piilolinssinesteestä 39 euroa! Vastaavan pullon hinta suomessa on noin 4 euroa ja seuraava ostopaikka taitaa olla Port Vilassa satojen kilometrien päässä. Ei muuta kun piilarinestettä säästelemään…

Sukellus täällä on mitä mainiointa, mutta valitettavasti myös hintavaa (huikeat 125 euroa kahdelta sukellukselta halvimmillaan). Mahtava 200-metrinen SS President Coolidge upposi osuessaan miinaan vuonna 1942 ja hylky on alueen tunnetuin sukelluskohde. Teimme hylyllä kaksi sukellusta kokonaisuudessaan. Se on vähän, sillä hylyn perusteelliseen tutustumiseen suositellaan viittä sukellusta. Kokonaisuudessaan hylyllä on 20 eri sukelluskohdetta, joskin osa niistä on tavallisen hupisukeltajan tavoittamattomissa suuren syvyyden takia. SS President Coolidge on yksi maailman parhaita hylkysukelluskohteita ja yllättävää kyllä, se lepää hyvin lähellä rantaa. Syvyydestään huolimatta sukellukset ovat helpohkoja, kun virtaa ei ole ja vesi on kirkasta.

Saatiin ennen sukellusta historia-briiffaus
Saatiin ennen sukellusta historia-briiffaus
SS President Coolidgen sisällä
SS President Coolidgen sisällä

IMG_5245

IMG_5244

IMG_4980

IMG_4976

IMG_4972

IMG_4971

IMG_4970

IMG_4950

IMG_5000

IMG_4997

IMG_5002

IMG_5253

IMG_5252

IMG_5249

IMG_5259

IMG_4943

IMG_5277

Turvapysähdyksessä vastaan tuli näin hieno riutta
Turvapysähdyksessä vastaan tuli näin hieno riutta

IMG_5313

IMG_5071

Toinen ehdoton paikka tutustua täällä on Million Dollar Point. Amerikkalaiset upottivat toisen maailmansodan jälkeen ranta-alueelle valtavan määrä panssarivaunuja ja laivoja, kun britit ja ranskalaiset eivät kalustoa ostaneet. Kalusto upotettiin oikeastaan siksi, että kukaan ei pääsisi ilmaiseksi käyttämään niitä myyntiyrityksen jälkeen. Osan romuista näkee jopa snorklaillen, mikä teki tästä paikasta ihanteellisen sukellusten pinta-aikojen viettämiseen. Pinta-ajoista suurin osa tuli vietettyä kirkkaassa vedessä kelluen.

IMG_5079

IMG_5076

IMG_5090

IMG_5135

IMG_5131

IMG_5117

IMG_5106

IMG_5067

IMG_5235

IMG_5315

Yksi Esperitu Santon luonnonihmeistä on kirkasvetiset ”blue holet”. Suurempia blue holeja on kokonaisuudessaan kolme, ja päätimme tutustua ensimmäisenä Matevulu-nimiseen lähteeseen. Matevulu oli fantastinen paikka viettää aikaa ja vapaasukellella! Paikalle pääsi tunnin reippaalla kajakoimisella viidakkojokea pitkin. Itse blue holella pulikoitiin niin pitkään, kunnes nälkä ajoi takaisin läheiseen resorttiin, josta kajakit vuokrattiin.

IMG_5338

IMG_5335

IMG_5447

IMG_5413

IMG_5407

IMG_5395

IMG_5378

IMG_5440

Seuraavaksi nokka kohti pohjoista ja Champagne Beachia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s