Maasukellusta ja heimojen välistä kärhämää Pentecostilla

Lähdimme varhain lauantaiaamuna kohti Pentecostin saarta maailman sympaattisimmalla, 8-paikkaisella Islander -pikkukoneella. Kyseessä on pienin kone, jolla ollaan tähän mennessä lennetty. Ei edes keskikäytävää! Tavoitteena oli päästä seuraamaan saarella järjestettävää uniikkia traditiota, Land Diving festivalia. Huhti-kesäkuussa Pentecostilla järjestettävä festivaali käsittää benjihyppyjä saarelaisten itse rakentamista, täysin luonnonmateriaalein rakennetuista telineistä. Tapahtuma on paikallisten nuorten miesten aikuistumisrituaali, joka takaa paikallisen uskomuksen mukaan hyvän satokauden ja todistaa tietysti miehuuden. Festivaalia saavutaan todistamaan ympäri maailmaa, ja sen perässä mekin tulimme tänne.

8-paikkaisella Pilatus Britten-Norman B Islanderilla kohti Pentecostia!
8-paikkaisella Pilatus Britten-Norman B Islanderilla kohti Pentecostia!
Sisällä
Sisällä

Reissu oli siinä mielessä erikoinen, että pääsimme heti alkajaisiksi todistamaan heimojen välistä tappelua. Olimme odottaneet tapahtuman alkua jo hetken, kun meidät käskettiin pois tapahtumapaikalta ja viidakkoveitsin varustautunut satapäinen miesjoukko naapuriheimosta kävi kaatamassa Lonororen kentän viereisen benjihyppytelineen. Tämän seurauksena suuri joukko yksityiskoneella tulleita päiväretkeläisiä Port Vilasta lähti pettyneinä paluumatkalle. Meitä ei-päiväretkeläisiä jäi muutama pohtimaan seuraavaa siirtoa, ja päätimmekin lähteä epämoraalisesti toisen heimon festivaalipaikalle Pangi-kylään. Myöhästyimme melko paljon tapahtumasta, mutta festivaalin näkeminen oli todellakin vaivan arvoista! Benjihyppääjien ja mukana olleiden tanssijoiden huudot kuuluivat viidakon läpi, kun lähestyimme tapahtumapaikkaa. Paikalla ei ollut muita reissaajia kuin me kuusi uutta benjihyppypaikkaa etsimään lähtenyttä onnekasta. Tämä toi mukavan tunteen myös siitä, että traditiota harrastetaan kaikkine perinneasuineen, tansseineen ja lauluineen tällä saarella ihan oikeasti, eikä vain turisteja varten. Ikävä kyllä heimojen välinen riita oli täysin turistien tuomien rahojen syytä – toinen heimo oli tympiintynyt siihen, että kaikki matkaajat menevät suoraan toisen heimon tornille lentokentän viereen. Seuraavan viikonlopun benjihypyt peruutettiin heimojen välisen kokouksen vuoksi.

Riita
Riita
Kohti uusia seikkailuja
Kohti uusia seikkailuja

IMG_5919

Land Diving -torniin kiipeämistä
Land Diving -torniin kiipeämistä
Hyppy
Hyppy

IMG_5916

IMG_5912

IMG_5959

IMG_5969

IMG_5981

IMG_5985

IMG_5989

IMG_5999

Kylän päällikkö
Kylän päällikkö

IMG_6002

IMG_6038

IMG_6032

IMG_6035

Pentecost on villin viidakkoinen saari, jolla ei länsimaisessa mielessä ole infrastruktuuria juuri ollenkaan. Saarella on kaksi ”lentokenttää” (eli kiitorataa, jossa saattaa juosta esim. kanoja) ja hyvin huonokuntoinen päällystämätön tie, jota pitkin kulkee satunnaisia pickuppeja. Julkista liikennettä ei ole, eli liikkumisen suhteen mahdollista on joko kävellä tai pysäyttää vastaantuleva pickup. Meille oli majatalo sentään järjestänyt kuljetukset. Suuren sademäärän vuoksi saari on täynnä pieniä jokia, joiden yli pickupilla ajetaan, ja esimerkiksi puolen tunnin matkalla majoituksellemme Noda Guesthouselle ylitimme ainakin puolisentusinaa matalaa jokea. Tällä 16000 asukkaan saarella puhutaan peräti viittä paikallista kieltä, jotka eivät ole keskenään ymmärrettäviä. Kuulimme, että tällä saarella jopa yhdellä yksittäisellä kylällä on oma kieli, jota kukaan muu ei ymmärrä.

Noda Guesthousen läheltä
Noda Guesthousen läheltä

IMG_6068

IMG_6090

IMG_6104

IMG_6116

IMG_6125

Vesiputoukselle pääsi kohtalaisen hikisen 2 tunnin kävelyn jälkeen. Viimeiset 45 minuuttia joessa kävellen keppi apuna.
Vesiputoukselle pääsi kohtalaisen hikisen 2 tunnin kävelyn jälkeen. Viimeiset 45 minuuttia joessa kävellen keppi apuna.

IMG_6133

IMG_6155

Snorklauskuva
Snorklauskuva

Pentecostilla päästiin näkemään myös kavan valmistusta perinteisin menetelmin. Kavajuuri raastetaan korallinpalan avulla, liotetaan pieneen määrään vettä, ja puristetaan verkkomaisen lehden läpi kookoksesta tehtyyn kuppiin. Pentecostilla kasvatetaan paljon kavaa, ja maineikkaana sekä vahvana pidettyä paikallista juurta viedään mm. pääsaarelle Efatelle ja Uuteen Kaledoniaan. Efatelle kavaa on kuulemma viety vasta 80-luvulla (!), jolloin sen suosio selätti kuulemma saaren alkoholiongelman.

Kavan valmistusta
Kavan valmistusta
Käytiin vielä vierailulla paikallisessa koulussa, kun toisilla reissaajilla oli värityskirjoja lahjoitettavaksi koululle. Oltaisiinpa tajuttu tuoda myös jotain!
Käytiin vielä vierailulla paikallisessa koulussa, kun toisilla reissaajilla oli värityskirjoja lahjoitettavaksi koululle. Oltaisiinpa tajuttu tuoda myös jotain!

IMG_6250

Paluulento pääsaarelle ja De Havilland DHC-6 Twin Otter!
Paluulento pääsaarelle ja De Havilland DHC-6 Twin Otter!
Ykköspaikalta näki suoraan matkustamoon
Ykköspaikalta näki suoraan matkustamoon

Vanuatun pääkaupunki Port Vila koki vain puolitoista kuukautta sitten yhden ihmishistorian pahimmista sykloneista, jonka yli 75m/s riehuneet tuulet riepottivat Efaten saarta oikein toden teolla. Mietimme tietysti pitkään, kannattaako varsinkaan Efaten saarelle matkustaa, mutta päädyimme viettämään täällä Vanuatun reissun viimeiset päivät. Sykloni Pamin jäljiltä Efatella on muun muassa paljon tuulen repimiä puita, taloja, veneitä ja jopa erikoisiin paikkoihin lennelleitä laivan kontteja. Hyvin köyhän maan toipuminen karmeasta hirmumyrskystä vie aikaa ja moni hutera, aaltopellistä kyhätty talo oli kasattu uudestaan samoista myrskyn repimistä kappaleista. Myrsky oli kyllä saatu myös kaupallistettua – Port Vilan katujen matkamuistokaupat myivät kilpaa Sykloni Pam -teepaitoja. Parin pääkaupungissa vietetyn päivän jälkeen kävi mielessä se, että yllättävän nopeasti toipuminen myrskystä on lähtenyt täällä käyntiin. Mielialaa nostatti myös se, että läheisen saaren hyvin pinnassa olevat koralliriutat eivät olleet kärsineet tuhoa. Sen verran syklonin vaikutuksia näkyi jokapäiväisessä elämässä, että markkinoilla myytiin lähinnä perunan sukuisia kasveja (maniokki, jamssi, bataatti), eikä hedelmiä näkynyt missään.

Port Vila
Port Vila
Vene kappaleina
Vene kappaleina

IMG_6521

IMG_6506

IMG_6513

Nambawan Cafe oli loistopaikka illalla
Nambawan Cafe oli loistopaikka illalla
Snorklauskuva
Snorklauskuva

IMG_6376

IMG_6485

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s