Komodon tanssivat mantat

6G6A4826-26G6A4822-2

6G6A48236G6A4144

Kohtasin mantarauskun ensimmäistä kertaa Balin Nusa Penidalla reissatessani helmikuussa 2015. Mantat eivät ole kuin mikä tahansa merieläimiä – ne ovat valtavia ja näyttävät siltä kuin ne tanssisivat uidessaan. Ensimmäisellä kohtaamiskerralla lähes hyperventiloin regulaattoriini. Tuon jälkeen olen tavannut näitä mahtavia otuksia Fidzillä, Itä-Borneolla Derawanin saaristossa ja viimeisimpänä Indonesian Komodolla. Näistä sukelluskohteista Komodo menee omalla listallani kärkeen mantakohtaamisten kanssa. Reissu Komodolle oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että olen oppinut mantoista monia mielenkiintoisia faktoja. Kiitos tästä kuuluu mantoja Marine Megafauna Foundationilla (www.mmf.org) tutkivalle Sadulle, jonka kanssa osuimme sattumalta sukeltamaan samaan aikaan Scuba Junkie Komodolle. Koen mantojen suojelun itselleni tärkeäksi asiaksi, joten aihe tarvitsi ehdottomasti oman kirjoituksensa.

6G6A4826-26G6A4848-26G6A4095

Jokaisella mantarauskulla on identifioitava täplitys vatsassa ja yksittäinen manta on siis tunnistettavissa näiden täplien perusteella. Komodon kansallispuistosta on tunnistettu hieman yli 1200 mantaa, mikä kuulostaa huimaavan paljolta, mutta riuttamanta, Manta Alfredi, on uhanalainen. Manta elää useita kymmeniä vuosia, eikä lopeta uimista koskaan. Mikäli manta lopettaa uimisen, se vajoaa pohjaan. Johtuen jatkuvasta uimisesta, mantat rakastavat merivirtoja, sillä ne tarjoavat mantoille mahdollisuuden lepoon ja virran mukana uimiseen. Virrat olivatkin melko voimakkaita Manta Pointilla, jossa sukelletaan virtauksen mukana ja ankkuroidutaan pohjaan riuttakoukun avulla mantojen ”cleaning stationin” viereen. Manta suodattaa kymmeniä kuutiometrejä vettä päivässä syödäkseen planktonia. Tämän vuoksi mantaan törmää usein melko sameassa vedestä, sillä ravinteikkaampi vesi on usein sameaa. Ikävä valokuvauksen kannalta, mutta hyvä heille!

Kuinka sitten kohdata manta? Mantaan pitäisi pitää muutama metri etäisyyttä, eikä cleaning stationille saisi mennä. On mahdollista, että eläin itse tulee hyvinkin lähelle, mutta sen on annettava tulla itse. Mantaa ei saa missään tapauksessa koskettaa, sillä eläin altistuu siten infektioille.

6G6A4145

Reissumme aikana huhtikuussa 2018 Komodon alueella oli meneillään mantojen lisääntymiskausi, ja näimmekin muutamia tiineenä olevia mantoja valtavine vatsoineen. Lisääntymiskauden aikana naarasmantan perässä saattaa uida kolmekymmentä urosta ja leikki voi kestää useita päiviä. Lopulta naaras valitsee sulhasehdokkaista itselleen sopivan. Manta kantaa poikasta hämmentävän kauan, noin vuoden ajan, ja lisäksi poikasia on useimmiten vain yksi. Lisäksi manta tulee sukukypsäksi hyvin vanhana, vasta useamman vuoden iässä. Tämä selventää ennestään, miksi eläin on niin uhanalainen. Indonesia on rauhoittaut mantat vuonna 2014, mutta salakalastusta tapahtuu tiedettävästi vieläkin, mikä tuntuu kaiken suojelun keskellä karmivalta.

6G6A4094
Tässä taitaa olla meneillään ”manta train”, eli naarasmanta ui edellä ja urokset perässä. Yksi manta on myös musta, mikä johtuu polymorfiasta
6G6A4045
Mantoja saapuu, mutta tässä vaiheessa emme ole taineet vielä koukuttua tukevasti pohjaan.

Ps. Jos sait hyvän mahakuvan mistä tahansa mantasta, käy syöttämässä kuva tietoineen mantamacher.org -tietokantaan, sillä kyseinen manta voidaan tunnistaa yksittäiseksi yksilöksi.

Sokerina pohjalla videotiivistelmää sukellusseikkailuilta Mawanilta ja Manta Pointilta

8 thoughts on “Komodon tanssivat mantat

 1. Mielettömän kuuloinen sukellusloma. Olen muutaman kerran lapsena onnistunut sukeltamaan rauskujen kanssa (nyt jälkikäteen tuntuu hullulta, että olin 10-vuotias ja vanhempani päästivät minut snorklaamaan yksin noin 50 metrin päähän rannasta Floridassa!) ja muistan sen vieläkin. Upea eläin, ja hienoja kuvia olette saaneet muistoksi.

 2. Siis ihan vau! Mantat ovat kyllä upeita. Komodo on itselläni vielä kaukaisissa haaveissa, tosin en sukella mutta olisi kiva käydä snorklaamassa, ja tietenkin nähdä aluetta maalta käsin. Tässä oli kyllä mahtava tietopaketti mantoista, kiitos. Enpä ole tiennyt, että niitäkin on noin montaa eri lajia.

 3. Upeita kuvia Mantoista! Ja uskomattoman kauniita kuvia myös muissa Indonesian postauksissa.

  Löysin blogisi suunnitellessani matkaamme Indonesiaan. Aiotaan mennä ensi syksynä (loka-marraskuu) ja ajattelimme käydä kolmessa paikassa. Raja Ampat ja Komodo lienevät jo varsin varmoja, kolmatta hieman vielä pohdimme. Todennäköisin vaihtoehto taitaa olla Bunaken. Ainakin Derawanilla olette olleet, samoin Togeanilla. Mikä teidän suositus olisi meille kohteeksi?

  Ja sellainen tärkeä huomautus, että me ei sukelleta, pelkästään snorklataan.

  Millä kameralla muuten kuvaatte veden alla?

  1. Moikka! Ihana kuulla, että blogista on ollut hyötyä. Bunaken, Togeanit ja Derawan ovat kaikki mahtavia paikkoja, juuri niitä josta löytää maailman värikkäimpiä riuttoja ja monipuolisinta merielämää.

   Bunaken on vaan yksittäinen saari, jonne porukka menee pääsääntöisesti sukeltamaan. Aika pieni ja hankalakulkuinen. Oon kuitenkin snorklannutkin siellä ja se oli aivan mahtavaa. Saarta ympäröi 600m pystysuorat jyrkänteet, jotka alkavat ihan rannan läheltä.

   Togeanit onnistuu helposti samalla reissulla Bunakenin kanssa riippuen reissun pituudesta (ja ne voi yhdistää muuhun Pohjois-Sulawesin reissuun). Togeanit on kokonainen suuri saaristo, josta riittää saaria tutkittavaksi. Snorklaamiseen ette tuu varmasti pettymään.

   Derawanin saaristo oli mahtava sulkeltaa, mutta moni myös snorklasi. Itsellä ei ole sieltä snorklauskokemuksia, kun sukellus täytti aikataulut. Kannattaa huomioida, että Derawan on aika täyteenrakennettu saari eikä niin paratiisimainen. Valitsisin Maratuan ehkä mieliummin. Derawanin saaristo on hankalapääsyisempi ja vaatii useita lentoja.

   Mukavaa reissun suunnittelua! Raja-Ampatissa haluisin käydä itsekin

  2. Sellainen juttu vielä, että vertailkaa paikkoja keskimääräisten sademäärien suhteen. Päiväntasaajalla sijaitsevilla saaristoilla on aina vähän omat mikroilmastonsa. Tuon ei käsittääkseni pitäisi olla sadekausi kuitenkaan. Sukellan Canonin järkkärin 1-2 ulkoisen salaman kanssa. Välillä myös tarkennusvalo ja videovalo mukana. Kamerajutut kuorineen painaa enemmän kuin muut tavarat yhteensä, kannattaa siis harkita pariin kertaan ennen kuin tähän lähtee 😅 Komodoa vanhemmat kuvat on otettu pokkarilla, canon s120

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s