Viisi hyvää syytä matkustaa lempeälle Koh Makin paratiisisaarelle

kohmak1-5
kohmak1-10

Aivan Thaimaan ja Kambodzan rajaseudulla sijaitseva pieni Koh Mak on juuri sellainen saari, jossa voisi kuvitella parantelevansa burn-outia. Tätä pientä saarta voisi luonnehtia parhaiten lempeäksi, sillä toisin kuin monet muut Thaimaan saaret, se on hiljainen, rauhallinen ja maisemat ovat upeita. Aktiviteetteja on juuri sopivasti muutaman päivän oleskelua varten. Parhaimmillaan itäisen Thaimaan saaret ovat mielestäni saarihypellen, sillä valinnanvaraa on paljon.

1. Koh Mak on sopivan pieni

Neljän kilometrin pituinen saari ei ole niin pieni, että sitä kävelisi ympäri mielellään, mutta se on juuri täydellinen pyörällä tai skootterilla kuljettavaksi. Koh Makin tiet ovat hyvässä kunnossa, eli asfaltilla päällystetyt ja pääosin kuopattomat. Vuokrasimme skootterin edulliseen hintaan, mikä helpotti saaren tutkimista huomattavasti.

kohmak1-3

kohmak1-1
Koh Makin sisämaa on suurelta osin kumipuumetsää

2. Koh Makilla loman pilaavat meluhäiriöt ovat minimissään

Melun puute on Koh Makin paras puoli. Tällä saarella kukaan ei riivaa ja häslää, kaupustele tai yritä heittää sisään ravintolaan. Saarella ei ole myöskään meluisia baareja tai mökäautoja. Mikä parasta, kukkojakaan ei tunnu liiemmin olevan! Koh Makilla ei koe niitä aamuyön kiekumisherätyksiä, joista on tähän astisessa reissussa tullut melkeinpä sääntö poikkeuksen sijaan. Turisti-infraa saarella kyllä on, mutta mielestäni juuri sopivissa määrin: yksi pizzeria, yksi jäätelöbaari, pari hyvää kahvilaa ja pari sukellus- ja snorklausfirmaa.

3. Valkohiekkaiset ja kirkasvetiset rannat

Koh Makin rannat eivät vedä aivan vertoja naapurisaarelleen Koh koodille, mutta turkoosia vettä ja upeita hiekkarantoja silti löytyy. Jos johonkin vertaisin, niin Koh Taon rannat ovat melko saman kaltaisia. Oma suosikkini Koh Makin rannoista oli lopulta matala, valkohiekkainen kirkasvetinen Ao Pra. Toisin kuin monella Koh Makin Rannalla, Ao Pralla ei tuntunut olevan juurikaan viheliäitä hiekkakärpäsiä. Myös Ao Suan Yai on kaunis, mutta vesi on jonkin verran sameampaa. Koh Makin itäpuolen ja Laem Sonin koimme reissumme aikana tuulisemmaksi ja sameammaksi.

Miinuspuolena täytyy mainita, että monen muun Thaimaan saaren tavoin meressä nähty kuutiomeduusoita ja muita myrkyllisiä meduusoita. Parhaiten niiltä välttyy olemalla uimatta tuulisella puolella saarta.

kohmak1-14
Valkohiekkainen Ao Pra

kohmak1-15

4. Koh Makille pääsee edullisesti Bangkokista

Valtion bussi lähtee Bangkokista kohti Laem Ngopin satamaa kaksi kertaa aamun aikana ja 5-6 tunnin matka maksaa 250 bahtia. Koska paikallisbussi on usein buukattu täyteen, kannattaa varata paikka viimeistään edellisenä päivänä. Ekkamain bussiasemalla sijaitsevaa lipunmyyntitiskiä on hankala olla huomaamatta. Ekkamain lisäksi saarelle pääsee lentämällä Tratin kaupunkiin tai matkustamalla Khao San roadilta. Bussimatkan jälkeen tehdystä pikavene-taksiyhdistelmästä maksoimme Laem Ngopin satamassa 500 bahtia, joskin hitaampaa venettä käyttäen on vielä mahdollista säästää hieman.

5. Koh Makin ympärystöstä löytyy paljon tutkittavaa

Koh Makia ympäröi useampi pieni saari. Aivan Ao Soun Yai-rannan edessä sijaitseva pienenpieni Koh Kham toimii suosittuna uimaretkikohteena ja etelämpänä sijaitsevat Koh Rayangin saaret vetävät puoleensa myös retkeilijöitä päivittäin. Paratiisimainen ja käytännössä Phuketin kokoinen Koh Kood on ainoastaan puolen tunnin pikavenematkan päässä, mutta Koodilla suosittelen ehdottomasti majoittumaan muutaman yön. Merielämää kuhiseva kansallispuisto Koh Rang Marine National Park on snorklausta ja sukellusta harrastavan must-do listalla, joskin sukellusta ajatellen kansallispuisto on hyvin matala. Näimme kuitenkin sen verran massiivisia kalaparvia, että maksimissaan kymmenen metrin syvyys ei edes lopulta haitannut.

kohmak-1
Viikon joogaretriitin huipennus: päälläseisonta onnistuu kuukausien harjoittelun jälkeen!

kohmak1-12kohmak1-11
kohmak1-8
kohmak1-7
Koh Khamilla

kohrang_diving-5kohrang_diving-6kohrang_diving-4

14 thoughts on “Viisi hyvää syytä matkustaa lempeälle Koh Makin paratiisisaarelle

 1. Oi, Koh Mak! ❤ Olin itse siellä pari vuotta sitten ja rakastuin saareen niin kovasti, että olisin jäänyt sinne mielelläni. Meillä sattui olemaan vielä niin ihana resort, ettei siltä juuri malttanut poistua. Noihin maisemiin olisi ihana palata, mahtava kuulla että siellä on vielä tunnelma kohdillaan! 🙂

 2. Oh viimeisimmästä Thaimaan saarilomasta taitaa olla jo 5 vuotta!! :O Mihin tämä aika onkaan mennyt 😀 Tämä voisi kuulostaa ihan omalta saarelta. 🙂 Kaunista, rauhallista ja luontoa.

  1. Mullakin oli useampi vuosi välissä, että ei tullut käytyä Thaimaan saarilla. Ihanaa pitkästä aikaa, moneen muuhun paikkaan verrattuna eläminen on helppoa ja edullista 😄

 3. Sattuipas mukavasti, sillä suunnittelemme ensi tammikuulle seuraavaa Thaimaan matkaamme ja nuo Rayongin eteläpuolen saaret ovat vahvasti mukana kohteena. Kirjoituksesi avaa asiaa mukavasti, sillä Koh Mak on ”listoilla”. Tästä aukeaa tuon edellisen reissumma lähikohteet. Ne ovat valitettavasti toistaiseksi pdf-formaatissa, mutta aukeavat kyllä ja pääasia tulee ilmi.
  https://appamatkustaa.fi/category/aasia/thaimaa/thaimaa-rayong-thaimaa/

 4. Awww kauhea reissukuume tuli Thaimaaseen! Oon himoinnut hetken jo uutta reissua sinne. Me oltiin pari vuotta sitten viereisellä Koh Koodin saarella, joka oli super kiva kanssa. Sillon meinattiin käydä myös täällä, mut sit jostain syystä ei jaksettukaan.

  1. Moikka! Makilla on aina vuosittain kuukauden kestävä astangaretriitti. Koh Mak resortilla (ja itsellä toki edullisempi majoitus hieman kauempaa, pidemmällä reissulla kun oltiin)

 5. Oo. Mielenkiintoista. Täytyy pitää mielessä tämän vuoden Thaimaan matkaa varten! Ikävä ilmiö kyllä noi meduusat. Uskalsitteko silti ihan huoletta uiskennella?

  1. Kyllä kirkkaassa vedessä tuli uitua, mutta ei erityisemmin kyllä lämmittänyt mieltä, että meduusoista on havaintoja tuolla päin. Myrkyllisiä meduusoita on Thaimaassa paljon, myös Koh Samuin ja Phanganin ympärystössä 😕

 6. En ole mikään iso Thaimaa-fani, vaikka tykkäämmekin kierrellä usein myös Aasiassa. Autenttisuus on laimentunut monissa paikoissa ja x-factoria ei tunnun löytyvän, siksi tällaiset rauhallisemmat kohteet kiinnostavat. Pitääpä laittaa mieleen tulevaisuuden reittivalintoja varten:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s