Penangin viihtyisä, mutta ruuhkaisa Georgetown

Malesian mukavimpana kaupunkina mainettaan niittänyt, Penangin saarella sijaitseva Georgetown toimi hyvin viihtyisänä muutaman päivän pysähdyksenä matkalla Singaporesta Thaimaahan. Georgetownissa on paljon hyvää ja mielenkiintoista: monipuolinen katuruoka-, kahvila- ja ravintolatarjonta, maailmankuuluja katumaalauksia ja koristeellisia kiinalaisia perinnetaloja. Johtuukohan katumaalauksista vai pikkukaupoista ja kahviloista, mutta jollain tapaa Penangissa on huomattavasti eurooppalaisempi fiilis kuin muualla Malesiassa. Päiväntasaajan läheisyyden vuoksi kaupungin trooppinen luonto on syvän vihreää ja kuumuutta ja rankkoja  iltapäiväsateita riittää.

Jos jostain saa valittaa, niin liiallinen turismi on jo ottanut otteensa Georgetownista. Vuonna 2008 Unescon maailmanperintökohdestatuksen saanut Georgetown on kantakaupungin kävelykorttelien ulkopuolella liikenteensä puolesta ruuhkaisa paikka ja kantakaupungin alueella puolestaan turistien määrä ylitti oman mukavuusrajani. Päädyimme usein matkustamaan täysin käveltäviäkin matkoja taksilla (Grab) uuvuttavan liikenteen vuoksi, joskin sama ongelma on monessa muussakin Aasian suurkaupungissa. Kuulemani mukaan vielä kymmenen vuotta sitten sekä autoja että moottoripyöriä oli huomattavasti vähemmän.

Penang Hillin ja Kek Lok Si-temppelin lisäksi emme muualla Georgetownin ulkopuolella tällä kertaa käyneet, joten en voi väittää koko saaren ylituristisoituneen. Ehkä Georgetownia olisi kannattanut tutkia jo kymmenen vuotta sitten tai sitten matalan sesongin aikaan?

penang-21penang-19

penang-15penang-13

penang-41

Se tärkein syy matkustaa Penangiin: ruoka

Meidän oleskelumme aikana joulukuun alussa saimme käytännössä jokaisena iltana rankan sadekuuron illallisaikaan, ja usein taivasalla sijaitsevat katukeittiöt jäivät tällä kertaa vähemmälle. Onneksi totesimme, että kaupunki on täynnä hyvää ruokaa muutenkin! Katukeittiöiden sijaan päädyimme useisiin pieniin paikallisravintoloihin. Herkullista rotia ja currya tarjoilevia muslimiravintoloita ja paikallisia herkkuja tarjoilevia pieniä malesialaisravintoloita on kaupunki täynnä.

Hahmotin vasta nyt Penangin vierailulla kahden laksan, Johor- ja Asam-laksan eron. Johorilaisessa versiossa on reilusti kookosta, ja se muistuttaa sitä currymaista laksaa, jota olen itsekin valmistanut kotona. Penangilainen Asam-laksa puolestaan on kirkaslieminen ja muistuttaa enemmän tulista kalakeittoa nuudeleilla. Täytyy myöntää, että Johorin versio on enemmän mieleeni.

Penangille kiitos myös kahvista, löysimme nimittäin puolivahingossa aivan maailmanmittakaavassakin erinomaisen kahvilan. Hieman varsinaisen kaupungin ulkopuolella sijaitseva Macallum Connoisseurs toimii baristakouluna, kahvipaahtimona ja kahvilana. Kahvila tarjaa kahveja aivan laidasta laitaan täyttäen nirsommakin toiveet. Päädyimme tänne syömään aamiaiset lounaaksi (majatalossamme kun oli aamiainen), kun emme  malttaneet jättää niitä väliin.

penang-14
Kookoksinen Johor-laksa

penang-40

Katumaalaukset

Liettualainen katutaideartisti Ernest Zacharevic maalasi vuonna 2012 Georgetownin kujiin kymmeniä maalauksia, jotka saavuttivat heti suuren suosion. Tänä päivänä maalaukset ovat itsessään nähtävyyksiä, joita voi tutkia pitkin Georgetownin katuja kartta kädessään. Penangin katumaalaukset eivät kuitenkaan ole mitään urban exploringia – turisteja parveilee kaupungin kapeilla kujilla sadoittain ja huonoon aikaan katumaalauksia on vaikea edes nähdä selfiejonojen takaa.

penang-27penang-29penang-30penang-16penang-12

Penang Hill

Lyhyen taksi- tai bussimatkan päässä keskustasta sijaitsevalle, lähes kilometrin korkuiselle Penangin kukkulalle matkustaa moni. Kukkulalle kuljetaan funikulaarilla ja perille päästyään on mahdollista tehdä pienimuotoisia kävelyretkiä Penang Hillin jylhissä maisemissa. Kukkula yltää korkeimmalta kohdaltaan 833 metrin korkeuteen ja korkeutensa ansiosta metsässä liikkuminen tuntui huomattavasti vähemmän hikiseltä merenpinnan tasossa sijaitseviin sademetsiin verrattuna. Jostain syystä golfautot olivat täällä suuressa suosiossa ja olimme miltei ainoat, jotka olivat puistossa liikkeellä jalan. Kannattaa huomioida, että Penang Hill on enemmäkin kaupungin kyljessä oleva teemapuisto kuin luontokohde. Kahviloita, ruokapaikkoja ja krääsäkojuja siis riittää, eikä eväitä tai vettä ole tarvetta pakata mukaan.

penang-22penang-24penang-25penang-26

Georgetownin perinnetalot

Kiitin itseäni siitä, että olin tajunnut varata majoituksen perinteikkäästä kiinalaisesta vintagetalosta. Mikä tunnelma vanhassa talossa onkaan verrattuna korkeisiin betonibunkkereihin. Varsinkin, kun kerrostalossa voi majoittua missä tahansa muussa kaupungissa. Yksi hupi Georgetownissa vieraillessa on ehdottomasti bongailla ainutlaatuisten kiinalaisten kauppatalojen ja siirtomaa-aikaisten rakennuksien käytäviä ja talojen julkisivuja.

penang-18penang-11penang-37penang-36

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s